GESCHIEDENIS

Omstreeks 1730 schonken de families van Strijen  en van Bambeeck grond, een boerderij en geld voor de oprichting van een algemeen weeshuis voor arme wezen in de Zijpe en Hazepolder. De boerderij, die al gebouwd was in 1685, werd aangepast en in 1735 ging het weeshuis open. De kinderen die in het weeshuis verbleven werkten mee op de boerderij en kregen zodoende enige opleiding in het boerenbedrijf. In de loop der jaren is veel veranderd aan het weeshuis. Zo werd in 1866 het weeshuis uitgebreid en gemoderniseerd. De boerderij werd vanaf toen afzonderlijk verpacht en de binnenvader en -moeder werden uitsluitend belast met de zorg voor de wezen. De exploitatie van de boerderij werd gedaan door de pachter. In 1895 brandde het weeshuis, de aangepaste boerderij, af en maakte plaats voor het huidige pand aan de Grote Sloot 252. Hier was plek voor 24 wezen. Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen door de tijd heen werd in 1979 het weeshuis omgedoopt tot ‘Huize van Strijen’. 

In 1986 is Beheersstichting Huize van Strijen opgericht die de zeggenschap kreeg over de exploitatie van het vermogen van het weeshuis. Het weeshuis zelf ging in 1992 deel uitmaken van de stichting Kardeel, welke later onderdeel werd van stichting Parlan. Parlan is een organisatie gespecialiseerd in kinderzorg en jongerenzorg in Noord-Holland. Doordat het pand nogal aan onderhoud onderhevig was, koos Parlan voor een andere opvangplek voor de kinderen. In 2005 is het pand verkocht aan particulieren.  

De Beheersstichting Huize van Strijen bestaat nog steeds en bezit op dit moment nog onroerend goed in de voormalige gemeente Zijpe. Daar ontvangt de stichting pacht en huur van. Deze revenuen worden aangewend ten behoeve van de ondersteuning van minderjarigen en jongvolwassenen in de gemeente Schagen voor zover reguliere financiering of ondersteuning te kort schiet, in de geest van de nalatenschap van de familie Van Strijen.

 

“De stichting Huize van Strijen kent een lange historie die bijna 300 jaar terug gaat in de tijd. De Amsterdamse koopmansfamilie Van Strijen had in de 18e eeuw onroerend goed  in bezit in de polder Zijpe.  Zij waren erg begaan met het lot van weeskinderen en schonken in hun nalatenschap  grond, een boerderij en geld voor de oprichting van een “Algemeen Weeshuijs” in de Zijpe. De boerderij werd in gebruik genomen als weeshuis. Eind 19e eeuw brandde de boerderij af en in 1895 werd het huidige landhuis gebouwd dat nog jaren dienst deed als weeshuis. Dit landhuis, dat later de naam Huize van Strijen kreeg staat nog steeds aan de Grote Sloot, maar is nu in particulier bezit. In 1986 is het vermogen van de stichting overgegaan in een beheersstichting onder dezelfde naam.”

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.